• Sağlıklı diş eti nasıl olur?
Sağlıklı diş eti, mercan pembesi renginde, mat, yüzeyi portakal kabuğu görünümünde, sert kıvamlı, bıçak sırtı şeklinde sonlanan bir formdadır. Sağlıklı diş eti fırçalama ve/veya diş ipi kullanımı ile kanamaz. Sağlıklı diş etlerinde şişkinlik, iltihap ve ağız kokusu gözlenmez.
• Diş eti hastalığı (periodontal hastalık) nedir?
Diş eti hastalıkları dişi çevreleyen ve destekleyen dokuları etkileyen diş kaybına sebep olan iltihabi hastalıklardır. Erken dönemde teşhiş edildiğinde kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilen diş eti hastalıkları, tedavi edilmezse çene kemiğinde geri dönüşümsüz hasarlara sebebiyet verebilir. Erişkin bireylerde görülen diş kayıplarının % 70 ‘inden diş eti hastalıkları sorumludur.
• En sık karşılaşılan diş eti hastalıkları hangileridir?
Gingivitis: diş eti enfeksiyonu olarak bilinen gingivitis en sık karşılaşılan dişeti problemidir. Ağız bakımının yetersiz yapılması ve ağız hijyeninin sağlanamadığı durumlarda dişlerin üzerinde bakteri plağı birikmesi ile beraber gingivitis oluşumu başlar. Fırçalama ve diş ipi kullanımı esnasında ve yemek yerken diş etlerinde kanama gözlenir. Diş etleri kırmızı ve şiştir. Gingivitis bu aşamada tedavi edilmez ise kemik kayıplarına ve daha ciddi bir diş eti problemi olan periodontitis’e neden olabilir.
A) Kronik Periodontitis:
Kronik perıodontıtıs sıklıkla yetişkin bireylerde görülen yavaş ilerleyen ve diş kaybı ile sonuçlanan kronik ve enfeksiyoz bir hastalıktır. Hastalık dişleri destekleyen dokular olan periodontal ligament ve alveolar kemikde yıkıma neden olarak periodontal cep oluşumu, dişeti çekilmesi veya her ikisinin birden olusmasına yol acar. Periodontitisi gingivitisten ayıran en önemli özellik, klinik ve radyografık olarak gözlenebilen kemik kaybıdır.
B) Agresif periodontitis:
Agresif periodontitis periodontal hastalıklar içinde daha az sıklıkla karşılaşılan fakat en hızlı ilerleyen ve en çok hasara sebebiyet veren diş eti hastalığıdır. Genellikle genç bireylerde gözlenir. Gelişiminde kalıtsal faktörler etkili olduğu için, ailesinde erken yaşta diş kayıpları olan bireyler risk altındadır. Erken teşhis, düzenli ve etkili bir tedavi ile kontrol altına alınabilir.
C) Nekrozite periodontal hastalıklar:
Nekrozite periodontal hastalıklar diş etinde ülserli alanlar, serbest diş eti kenarlarında sarı-grimsi kabuklaşmalar (pseudo membran) ve spesifik ve rahatsız edici derecede kötü bir ağız kokusu ile karakterizedir.